Hoe krijgt een elektrische trein stroom? Waarom kan een duif gewoon op de bovenleiding zitten? Waarom ontsporen treinen niet voortdurend en hoe remt een trein eigenlijk? Het Techlab geeft antwoord op veel van deze vragen.

Je kunt zelf ontdekken hoe alles werkt door allerlei proefjes te doen in het Techlab. Zo laat je een trein rijden door de stroomkring op de juiste manier te sluiten. Je kunt al fietsend het energieverbruik van een trein ervaren of de weerstand van diverse wielen testen. En nog veel meer!Het Techlab bevindt zich op de eerste etage van het Spoorwegmuseum. Via een wand met het Roosterbord, de Eindexamenuitslagen en Beroemde studenten wandel je langs een echte stoomlocomotief naar het practicumlokaal. Eerst krijg je via een animatie en een schoolbord uitleg over de werking van de stoommachine. In het practicumlokaal staan vijf grote tafels met daarop aan weerszijden proefjes, objecten, collectiestukken en spiekbriefjes met extra uitleg in de lades.

Elke tafel behandelt een technisch thema: tractie, rails, wielen, remmen en koppelingen en de toekomst. De leerlingen worden uitgedaagd zelf te ontdekken hoe een trein werkt en leren spelenderwijs over enkele natuurkundige principes.

In de voorbereidende lessen van deze lesmodule maken de leerlingen al kennis met deze thema’s.